en ensam jul är värre än ensamhet

 
 
Alla går vi runt i dessa dagar och köper julklappar, julmat, juldrycker och åker iväg på olika julmiddagar, julluncher och alla flesta av oss gör det med glädje och skratt. Vi myser och skrattar och ser fram emot den helg som nu stundar.
 
Men bara nästan alla.
Olle som sitter på parkbänken en bit bort från stadens förväntansfulla julstressade människor iklädd en smutsig gammal sliten jacka och trasiga skor, tittar ned sitt bohag och liv i sina kassar på marken nedanför bänken.
Han har svårt att se alla dessa glädje fyllda människor som går händerna fulla med nyköpta julklappar, julmat, julgodis mm.
Han tittar upp på människorna och gråter en skvätt.
Han vet att alla dessa människor ska hem och fira en sagolik jul och mysa med släkt, nära och kära.
Han vet också att han själv kommer på julafton sitta på denna bänk med sina kassar fyllda med hans liv och  få ägodelar eller på en annan bänk någonstans vid stadens gator eller i någon park och äta en korv som han lyckats få ihop pengar till genom att leta flaskor och burkar i stadens papperskorgar.
Olle sänker sitt huvud igen och ser ner på marken och sina plastpåsar, han tar upp sina påsar och går iväg längre bort  för att försöka komma ifrån alla dessa julfirande glada människorna.
 
ELLER
Bosse som sitter ensam i sitt hus långt utanför den  julsmyckade staden fylld med människor som förbereder sig på att fira jul med sina nära och kära.
Han sitter kedsen vid sin tv apparat som visar program med jultema på varje kanal.
Skulle han stänga av tv:n för att slippa se alla tv program som handlar om julen och sätta på radion istället, så är det prat om jul och julmusik även där på varje radiokanal.
Men han måste ha något annat att lyssna på än alla skivor han har som han kan varenda ton på. Han är ensam och känner sig ännu mer ensam nu när han vet att alla i den lilla byn och i staden längre bort ska iväg eller förbereder hemma för att fira jul och mysa med sina släkt, vänner, nära och kära.
Han har även svårt att ¨åka till mataffären och köpa sig en färdig matlåda från Findus för att äta på julafton, eftersom att affären är fylld med julutsmyckning och julhungriga glada förväntansfyllda människor med vagnar fyllda med julmat.
Bosse sänker sitt huvud och gråter över sin ensamhet.
 
VI MÅSTE TÄNKA PÅ DE ENSAMA I DESSA TIDER!
Jag vill och hoppas att vi alla tänker på ALLA de ansama människoena i dessa tider.
På alla de hemlösa, på alla de ensamna människorna i stugor och i lägenheter och på alla de som mist sin närmaste anhörig och som nu firar ensam jul för första gången på många många år.
Alla är inte glada för denna tid.
 
Vi ska glädjas, skratta och mysa med våra nära och kära.
Men i denna glädje kan vi också skänka en tanke som en julklapp till alla de ensamna människorna runt om i landet.
Säg "God jul" till den hemlöse på gatan och ge honom/henne ett leende.
På så sätt har du gett den människan lite jul.
 
Sprid glädje och ta hand om varandra i jul.
Stor julig kram till er alla!
0 kommentarer
publicerat i Allmänt
Taggar: ensam, ensamhet, ensamjul, godjul, godjulförvem, hemlös, ingenskavaraensam, jul, medmänniska, medmänsklighet, skänkentanke
Visa fler inlägg