Goda saftiga Lussekatter

 
Lussekattebak i söndags.
Lussekatter som Lussekatter ska vara och smaka enligt mig.
 
50 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
ca 1,5 L vetemjöl
2 påsar saffran (á 0,5 gr)
Brännvin
125 gr smör
1,5 dl strösocker
Till pensling och garnering
1 ägg
russin
 
Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke, häll i vätskan i bunken och rör om.
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Under tiden blandas saffranet med lite brännvin.
Rör smör och socker poröst, tillsätt saffran.
Arbeta in saffransmeten i den väl jästa degen tillsammans med resten av mjölet till en smidig deg.
Forma till lussekatter.
Jäs lussekatterna till dubbel storlek.
Garnera med russin och pensla dom med ägg.
Gräddas i 250 grader i ca 7-10 min.
Njut
God jul!